Informasjon

Leserbrev fra grønlandshundsamlingen

Opp Gloføklia - bak logrende pelsdotter

Foto: Trine L. Hagan

Endelig var det duket for grønlandshundsamling i vakre omgivelser, i Sømådalen. Mange to- og firbeinte - og en hundeløs eier - hadde tatt turen fra Sortland i Nord, til Froland i sør, for å besøke Johnsgård Turistsenter og høyfjellsterrenget Sømådalen har å by på. De ivrigste folkene hadde tatt med seg sine polarhunder, og innlosjerte seg allerede torsdag.

Før kaffen var trekt og fyrstekakene var fortært i de nyoppussede hyttene, var de fleste allerede på tur opp den seige “Gloføkbakken”, opp mot toppen. På vei opp mot toppen kan man virkelig få sympati med langrennsløperne som piner seg opp monsterbakken i Tour de ski, men utsikten på toppen av bakken er upåklagelig, sammenlignet med reklameskiltene i Val di Fiemme.

Foto: Trine L. Hagan

Her har du 360’ graders panoramautsikt mot fjellene nord for Røros, i tillegg til at man skimter fjellene i Idre, som ligger sør-øst for Gloføkkampen. Vakre fjelltopper fra Rondane viser seg i all sin snødekte prakt der du står og hiver etter pusten, før man tar fatt på sjarmøretappen rundt Gloføken og fjellsiden i retning Rendølssølen. Det ble selvsagt tid til litt fotografering - noe som absolutt hører med til turen, når man har med seg hardtarbeidende og logrende pelsdotter, med aner fra Grønland. Hunder som elsker å trekke og ikke kan få nok, selv om heseblesende hundeeiere står bak, med treplanker på beina, fortjener å bli tatt bilde av. De på slede var naturligvis like blid som de med treplanker på beina, særlig når du får muligheten til å observere harmonien i spannet, som jobber utrettelig opp den seige bakken som aldri tar slutt, før de lykkelig får løpe nedover fjellsiden på vei tilbake.

Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan

Uavhengig om du hadde ski på beina, eller sto bak en slede, var nok alle like samstemte om dagens tur når man kom ned til hyttene - “det e’ bærre lækkert i Sømådalen!”

Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan

På fredagen kom de siste folkene ned til Sømådalen, og det er alltid en sann glede å komme frem, da husets burger og bikkjeprat står på menyen resten av kvelden. Før middagen serveres er det alltid hyggelig å møtes i storstua, for litt erfaringsdeling og uformell prat om de fine bikkjene som står oppstallet lenger opp i lia. Påskebrun og blide kunne torsdagens turgjeng dele erfaringer og humoristiske skildringer fra hundespannets møte med løssnø og myr, og de ellers fine forholdene rundt om Gloføklia. Etter middagen ble det delt noen tanker om resten av helgens turmål, da det foregikk fuglehundprøve i samme område. I samarbeidets ånd ble det besluttet å legge turene rundt Johnsgård-området og Gloføklia, for å ta hensyn til de som hadde fuglehundprøve.

Foto: Trine L. Hagan

Lørdagen startet med et aldri så lite antiklimaks, med gråvær og regn på blikktakene. Likevel er det fint å våkne til de nostalgiske trommelydene på eldre blikktak, og vente til solen titter frem bak regntunge byger. På hyttene hvor både kjente og ukjente delte sofabenk og kaffekjel, var stemningen upåklagelig, og praten gikk som normalt om hund, hundehold og erfaringer fra hvert enkelt sitt friluftsliv opp gjennom årene, med både positive og negative erfaringer som også trenger å nå dagens lys.

Etter turer rundt omkring Gloføklia på lørdagen, la avlsrådet til rette for å se og diskutere utstyr ifm. hunder og friluftsliv. Her hadde ringrever som Wiktor og Gisle nyttige erfaringsdelinger rundt diverse utstyr - etter mange års erfaring - men flere kom med egne erfaringer rundt bruk av pulk og slede på tur med våre polarhunder. Et slikt fora hvor man kan høste og dele erfaringer med ulik bruk av pulk og slede, er veldig nyttig. Etter en matnyttig runde med utstyr og bikkjeprat, la avlsrådet til rette for grilling nede ved brygga på Johnsgård. Her kom det også dagsfarende på besøk, og slo følge ned til brygga. Alltid hyggelig å stifte bekjentskap med nye og trivelige hundefolk.

Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan
Foto: Trine L. Hagan

Utover ettermiddagen på lørdag hadde avlsrådet v/ Rita Lysholm hadde et innlegg om hva fokusområdene fra NKK om hundehold og avl vil være i tiden fremover. Veldig matnyttig informasjon, og avlsrådets representanter Kine og Rita fortalte litt om deres videre arbeid i avlsrådet, som vi andre fikk et lite innsyn i. Avlsrådet som består av en håndfull gjeng, gjør en utrolig viktig jobb for at vi sammen skal klare å ivareta rasen på best mulig måte i årene som kommer - ut fra den genpoolen vi har her i Norge. Før ‘knytislaget’ på lørdagskvelden, avsluttet Gisle den faglige inputen på hovedhusets eget konferanserom, med litt fokus på hund, og hundehold rundt vinterfriluftsliv. Her ble Gisles erfaringer fra hans besøk på Svalbard belyst, og det ble en fin runde med innspill, erfaringsdeling og diskusjoner fra de andre i rommet, rundt vår felles interesse; polarhund på sommer- og vinterstid. Slike faglige input er veldig berikende på slike samlinger, og et fint avbrekk fra turene på dagtid. Som hundeeiere - og hundeløse - blir vi aldri ferdig utlært, og det er alltid noe nytt å tilegne sitt eget friluftsliv med hund og hundehold.

Selv om lørdagen startet med gråvær, ble den avsluttet med stjerneklar himmel og en stappmett gjeng som krøp til køys rundt midnatt.

Foto: Trine L. Hagan

Søndag startet ikke noe bedre enn lørdagen, men restene fra gårsdagens koldtbord ble spist opp, og ulike perspektiver på hva hver enkelt synes om helgen ble delt med rommets friluftsentusiaster. Det var en felles enighet om at dette var nok en fin helg med masse bikkjeprat, erfaringsdeling rundt friluftsliv, hund og utstyr - og ikke minst: få muligheten til å være sammen i nydelige omgivelser i Sømådalen. Ut på formiddagen ble det utsjekk, før noen med lang reisevei starten turen sin hjemover. De med nøktern kilometerlengde til sin hjemplass, benyttet muligheten til å røre på seg, og tok en tur opp lia.

Takk til Johnsgård Turiststasjon for gjestfriheten og bruk av stedets lokaler, og ikke minst takk til alle sammen for deres bidrag til at dette ble nok ei innholdsrik helg som går i minneboken. Vi sees allerede neste år, opp den endeløse monsterbakken - som får pulsen til enhver friluftsentusiast til å stige!

- Ronny

Foto: Trine L. Hagan

Stor takk til våre sponsorer: