Informasjon

Stemningsrapport fra samojedsamlingen

Avlsrådet for samojed har også i år invitert og arrangert samojedsamling 8.-10. mars.

Foto: Lorena D Amario

Fredag ettermiddag ble bilen stappet full av utstyr, fire personer og to samojeder, og kursen satt mot Røde Kors sitt kurs- og konferanseanlegg på Merket på Golsfjellet. Det var god stemning og høye forventninger i bilen blant to andregangsdeltakere og to førstegangsdeltakere! Vi kom fram på kvelden akkurat i tide til en liten lufting av hunder, for så å gå rett på felles middag i spisesalen, og deretter kombinert bli kjent- og kjøremøte i stua. Årets deltakere på samlingen var en god blanding av folk og samojeder som har vært med i mange år og flere helt ferske. Selv var vi med for andre gang og var veldig spente på å se hvordan vår hund, som var akkurat for ung i fjor til å delta på løp, ville takle både løp og utstilling samme dag. Men det aller beste med samlingen er alle de gode samtalene med andre samojedeiere, å kunne dele erfaringer, frustrasjoner og gleder, samt å få mer inspirasjon til gode aktiviteter med våre herlige og av og til litt utfordrende hunder.

Totalt var det over 60 deltakere på lørdag og trolig omtrent samme antall hunder, inkludert et dusin huskyer. Geografisk sett var det flest deltakere bosatt på østlandet, men også flere som hadde reist langt og tatt turen blant annet fra trøndelag og nord-vestlandet. Været gjennom hele helgen var upåklagelig med minusgrader og oppholdsvær, og innimellom litt solgløtt, og ga en flott ramme og gode forhold for alle aktivitetene.


Foto: Kine Therese Moen

På lørdag ble det gjennomført løp med mila på timen/polarhundprøve 1og snørekjøring. Totalt deltok 14 ekvipasjer; to tospann nordisk stil, 6 enspann nordisk stil og 6 deltakere i snørekjøring. Løypa er tøff, og selv om føret var fast og godt, ble det akkurat litt for tungt til å rekke gjennom mila før timen var gått. Mange var svært nære, og det enspannet som var nærmest å nå kravet sladdet inn over målstreken 18 små sekunder over tidsfristen. Elever fra hundekjøringslinja på Jønsberg videregående skole var ansvarlige for gjennomføring av løpet, tidtaking og kontrollering av ekvipasjene etter målgang, og gjorde en svært god jobb.

Foto: Lorena D Amario
Foto: Eli Furuheim Rusten
Foto: Eli Furuheim Rusten
Foto: Eli Furuheim Rusten


En drøy time etter målgang startet utstillingen, og hele 9 av hundene som deltok på løpet deltok også på utstillingen. 25 flotte samojeder var påmeldt på utstillingen, i tillegg til 3 i valpeklassen. Det ble også stilt i oppdretterklasse og avlsklasse. Dommer Tinna Grubbe tok seg god tid med hver enkelt hund og handler, og viste tydelig begeistring over å se flotte samojeder i hele spennet fra valp til veteran. Dette gjenspeilte seg i gode kritikker og tilbakemeldinger, både til hundene og til handlere. Det var også premier til alle deltakere, og ekstra flotte premier fra sponsorene av samlingen til BIR og BIM, samt BIR og BIM i valp-, junior-, brukshund- og veteranklassen. Samtidig med gjennomføringen av utstillingen ble grillen holdt varm, og det ble servert ut jevnt påfyll av grillpølser til alle som ville ha.

Etter en god lunsj og mere hundeprat, var det tid for barn og hund med to dyktige deltakere. De fikk gode tilbakemeldinger, god veiledning fra dommer Lise Rånes og flotte premier, blant annet en nydelig hjemmestrikket samojedlue hver. Det var som seg hør og bør ivrige heiarop frasidelinjen for den viktigste klassen og de viktigste deltakerne på samlingen. Barn og hund markerte slutten på programmet før middag og de fleste rakk en tur innom rom og hytter for en liten dusj, hvil og en liten lufterunde med hundene før middagen.

På kvelden var det tid for gjennomgang av dagens prestasjoner og kåring av beste samojed sammenlagt. Rajumas Kaisa of Power ble sammen med sine eiere den heldige vinneren av en flott ny kickspark. Løpsleder og dyrevelferdsansvarlig Jeger Bjørnson ga oss gode tilbakemeldinger på svært godt hundehold under dagens aktiviteter. Bjørnson er også lærer på Jønsberg videregående skole, og sammen med elevene formidlet han at de hadde fått god trening i arrangering av både løp og utstilling, og også hadde en fin opplevelse av samlingen. Etter kåringen av sammenlagtvinner var det tid for loddtrekning. Det var solgt en god mengde lodd i forkant av trekningen og det hadde vært en særdeles sterk innsats fra Lise Rånes i forkant av samlingen for å skaffe flotte og mange premier fra gode sponsorer. Loddtrekningen er en veldig hyggelig tradisjon og gir litt ekstra spenning for alle deltakere. Årets hovedpremie ble trukket først og var en gedigen og fluffy hundeseng, og som den heldige vinneren av denne kan jeg rapportere om at den ble tatt i bruk av vår ganske så slitne, men fornøyde hannhund umiddelbart etter retur til rommet, og den er fortsatt en stor suksess i heimen.


Foto: Lorena D Amario

Søndag formiddag var det to enspann som prøvde seg på nytt på mila på timen. Dessverre kom de i mål litt for sent for kravet også denne dagen. Men begge ekvipasjene hadde hatt en flott runde i løypa og var godt fornøyde med innsatsen for både hund og skiløper. Mange benyttet seg av muligheten for å teste ut ulikt utstyr og ta seg en tur i løypa enten med slede og flerspann, snørekjøring, pulk/polarisslede eller kickspark både på lørdag og søndag. Her var det nok flere som dro hjemover med nytt utstyr på handlelista. Grunnet lang kjørevei hjem var det dessverre mange som måtte reise før den avsluttende felles lunsjen, men for oss som var igjen til lunsj var det en veldig hyggelig avslutning på en flott helg med mange gode møter med herlige hundefolk og hunder.

Vi kjørte hjemover som en ganske så sliten og glad gjeng. Både tobeinte og firbeinte hadde fått testet seg godt gjennom helgen og hatt veldig fine opplevelser i et herlig fellesskap med flotte hundefolk. Og vi kunne også konstatere at det ikke var noen grunn til å være så spent på forhånd. Vår hund er som alle andre samojeder, den digger å jobbe og tar utfordringer på strak labb, samt har noen egne meninger underveis, akkurat slik som en polarhund skal. Jeg takker for nok en godt organisert og gjennomført samojedsamling, og gleder meg allerede til neste år.

Foto: Lorena D Amario

Stor takk til våre sponsorer: