Informasjon

Stemningsrapport vintersamling avd. Midt-Norge

Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge setter hvert år av mars måned for sin vintersamling, og samler polarhund interesserte til en uformell og hyggelig samling med trivsel og hund i fokus. De siste årene har samlingene vært lagt så tett opp til Norges geografiske midtpunkt som mulig, slik ble det også i år.

Vintersamling Mokk
Foto: Trine Lysholm Hagan

Helga 17.-19. mars satte derfor mange snutene mot Mokk gård i Ongdalen for den årlige vintersamlingen. Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge blir alltid tatt imot med velvilje og åpne armer på Mokk. Årets samling samlet hele 46 polarhunder, fordelt på rasene Alaskan Malamute, Grønlandshund, Samojedhund, Sibirian Husky og Yakutian Laika, sammen med deres 22 eiere fra Røros sør i Trøndelag til Sortland i nord.

Vintersamling Mokk
Foto: Sigmund Ås

Fredag er det innkvartering og steinovnsbakt pizza krydret med god stemning og hundeprat. Lørdag er det felles frokost og påfyll av dagsturgjester før det tradisjonelle «Mokkaløpet» starter. Løypa var ikke av det beste slaget i år, da det pga mye vind i forkant gjorde det umulig å kjøre den opp før lørdagsmorgen. Fire tøffinger meldte seg allikevel på Polarhundprøve 1, mens andre valgte å delta i turklasse og skravletempo. En del vind, en del slush og mengder med overvann på Mokkavatnet gjorde akkurat den delen av løypa til tung og energikrevende. Mens andre deler av løypa går gjennom et kupert skogsterreng og byr på mer trivsel, i alle fall for deltagerne i skravleklassen. Til tross for utfordrende løype klarte tre startende kravet for Polarhundprøve 1, og det er alltid stas.

Vintersamling Mokk
Foto: Sigmund Ås
Foto: Sigmund Ås
Foto: Sigmund Ås
Foto: Sigmund Ås

Etter «Mokkaløpet» ble sekker, pulker og sleder fylt med alskens godsaker, og det ble fellestur til gapahuken ved Stortjønna, for å finne et sted i ly for den stadig økende vinden. Det var trivsel rundt bålet og hunder overalt rundt gapahuken. Avdelingen stilte, som vanlig, med kaffe og grillmat til alle, noe som fører til at fellesskapet blir ivaretatt. I trivelig selskap går tida fort, men vi måtte videre på programmet og enspannskjørere startet retur til Mokk – og ble etter hvert forbikjørt av de større ekvipasjene. Ett vakkert skue.

Vintersamling Mokk
Foto: Trine Lysholm Hagan

Gode og mette, fortsatte dagen med et lærerikt foredrag om hundens bygning og bevegelse medavdelingens egen Wiktor Hagan og hans sufflør Rita Lysholm, lærerikt for oss alle. Wiktor hadde fokus på eksteriør på trekkhunder som skal løpe og trekke lenge, med flotte filmer og bilder av grønlandshunder, kontra raser som skal gå med et høyere tempo over kortere distanser. Videre viste han oss vinklenes innvirkning på bevegelsene til hundene og luftet noen tanker om hvorfor hundens uttrykk blir vektlagt på utstilling.

Styret hadde gjort en god jobb i forberedelsene til årsmøtet, så den gode stemningen holdt seg gjennom et godt årsmøte med 18 medlemmer til stede. Etterfulgt av avdelingens tradisjonelle lotteri og smakfulle festmiddag med påfølgende sosialt samvær i peisestua.

Vintersamling Mokk
Foto: Trine Lysholm Hagan

Etter en godnatts søvn og lang frokost fikk vi en gjennomgang av diverse utstyr. Rita Lysholm og Trine Lysholm Hagan viste, demonstrerte og forklarte om alt fra riktig tilpassing av seler til bruk av sleder. Veldig informativt og lett å forstå når man fikk vist og kjent på hvordan selen skal sitte – ikke bare lest om det. Her var det rom for å stille spørsmål og få personlig veiledning om det var ønskelig.

De ivrigste rakk så en slede- eller snørekjøringstur før vi avsluttet samlinga rundt bålpanna. En avslappet helg med god stemning og trivelige folk. Det ble nok stille på Mokk når vi dro. Takk til vertskapet på Mokk gård, og takk til Marthe Austad og resten av styret i Norsk Polarhundklubb avd. Midt-Norge for en fin helg.

Foto: Trine Lysholm Hagan
Foto: Sigmund Ås
Foto: Sigmund Ås
Foto: Trine Lysholm Hagan

Stor takk til våre sponsorer: